Tesla’s op de boot

Als je geduldig op de Tesla zit te wachten, en je wilt een indicatie krijgen waar je auto zich bevind, dan kun je je bezighouden met het volgen van de vrachtschepen.

Zoals in een vorig artikel over het VIN-nummer van je aanstaande Tesla al aangegeven, als je een een VIN (= chassisnummer) hebt gekoppeld aan je Tesla account, dan is je auto al geproduceerd. Sterker nog, hij is waarschijnlijk al onderweg. De Tesla Model 3 wordt geproduceerd in Fremont (Californië). Daar gaat hij een korte route over de weg naar de haven van San Francisco, alwaar hij wordt ingeladen in een gigantische transport carrier ship. Afhankelijk van het schip kunnen die gemiddeld tussen de 3.000 en 4.000 auto’s bevatten. Tesla heeft grofweg een tiental van deze carriers gehuurd om de auto’s overzees te transporteren. De bestemming: China en Europa.

Tesla’s in Europa komen meestal aan in Zeebrugge (België) of Bilbao (Spanje). Vandaar worden ze over heel Europa gedistribueerd. De Tesla’s voor Nederland gaan naar de aflevercentra in Tilburg en Groningen.

Op het moment van schrijven heeft Tesla de volgende 5 schepen in de vaart die Europa beleveren:

Als je op de betreffende carrier klikt kun je de huidige locatie zien.

Zoals gezegd worden de schepen volgeladen in San Francisco. Van daaruit varen ze eerste richting het zuiden naar Panama. Via het Panama-kanaal steken ze door en varen richting Europa over de Atlantische Oceaan. De reis van haven naar haven duurt ongeveer 22 dagen. Inclusief overig transport duurt het ongeveer 5 a 6 weken voor een geproduceerde Tesla bij de klant is.

Een heel mooi overzicht van alle transportschepen vind je in dit Google document: https://docs.google.com/spreadsheets/d/10Uh_GSkShwPPlrE5mOJcrkZ-T3NmLkLnTo6xqbdtaOI/htmlview#

Geef een reactie